Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

8 Mensendingen waar je hond een hekel aan heeft

Er wordt wel eens gezegd dat baasjes erg op hun honden lijken en soms zijn er zelfs ook overeenkomsten te zien. Maar andersom lijken honden veel minder op mensen dan we soms denken of zouden willen. Door ons gedrag kunnen wij onze honden flink in de war brengen.
Hierbij 8 mensendingen waar je hond een hekel aan heeft!

Lichaamstaal
De hond stamt af van de wolf, hij kan niet praten maar reageert op lichaamstaal van soortgenoten (maar ook van de mens) Misschien dat ze inmiddels wel bepaalde woordjes herkennen zoals ‘eten’ en ‘wandelen of ‘uit’, voor de rest begrijpt je hond dus niet veel wat jij zegt.
Een leuke oefening voor mensen is om een dag zo weinig mogelijk te praten tegen de hond en te proberen alles met het lichaam te ‘zeggen’. Het zal je verbazen hoeveel invloed ons lichaam heeft op de communicatie met honden.

Knuffelen
Als wij iemand leuk of lief vinden zijn we geneigd om een arm om iemands schouder te slaan, te zoenen en/of te knuffelen. Het is daarom niet zo gek dat we hetzelfde doen bij onze honden. 
Maar niet elke hond vindt dat leuk en sommige honden hebben zelfs niks met knuffelen! Voorbeeld: Wanneer we onze arm om de schouder van de hond slaan zal hij dat ervaren als het opdringen van je dominantie. De meeste honden zijn zo lief dat ze het toelaten, maar het is niet voor niets dat de meeste bijtincidenten bij kinderen voorkomen omdat ze de hond liefkozend om de nek hangen. Wanneer je het knuffelen toch niet kunt laten, let dan vooral op de reactie van je hond. Zie je een terugtrekkende beweging, een gesloten mond of likt hij zijn lippen, heeft hij de oren naar achteren en vermijdt hij oogcontact? Allemaal tekenen dat de knuffel niet wordt gewaardeerd. Wat de meeste honden wel fijn vinden is op de rug, waar de staart begint, te kriebelen.

Oogcontact
Misschien wel de meest indringende vorm van non-verbaal contact is elkaar recht in de ogen kijken. Als je partner je recht in je ogen aankijkt, geeft dat een fijn gevoel. Maar wat als je op staat loopt en een vreemde kijkt je recht in je ogen aan? Dan voelen we ons meteen bedreigd! Bij een hond, en zeker een vreemde hond werkt dit hetzelfde. Hij ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien. Sommigen zullen je blik ontwijken, even kwispelen in de hoop op een vriendelijke tegenreactie, of zelfs onderdanig op de rug gaan liggen. Andere honden kunnen juist gaan blaffen om aan te geven dat zij de baas zijn.
Wil je een vreemde hond aanhalen, doe dat dan met je lichaam onder een schuine hoek, een iets afwijkende blik en je hand een beetje naar voren zodat hij aan je kan ruiken. De kans bestaat dat hij daarna nog steeds niets met je te maken wil hebben, maar je hebt hem in ieder geval niet op een beangstigende manier benaderd.

Onduidelijke regels
Honden functioneren het beste binnen de roedel/het gezin wanneer er duidelijke regels zijn. Duidelijke grenzen en regels stellen zorgt voor uitgebalanceerd gedrag en daarmee voor een gelukkige hond. Wanneer jij als leider duidelijk aangeeft wat wel en niet mag zal de hond je daarom juist meer respecteren.
Het is echter belangrijk om geen uitzonderingen te maken. Regels zijn regels, en daarvan afwijken wordt niet begrepen. Zo snappen honden niet dat je het wel toestaat als ze tegen je opspringen wanneer je vrijetijdskleding draagt, maar niet als je strak in het pak naar een vergadering moet. Beloon goed gedrag en keur afwijkingen daarvan af, je hond zal je respecteren en gelukkig zijn.

Te korte wandelingen
We leven in een gehaaste wereld waarin alles snel moet gebeuren. Even een blokje om zodat de hond zijn behoefte kan doen en dan snel weer achter de laptop of tv. Daarbij willen we ook nog dat hij netjes naast loopt en niet te lang treuzelt. 
Maar vergeet niet dat een hond ook snuffeltijd nodig heeft. Een hond kijkt namelijk met zijn neus! Je hond heeft een goede wandeling nodig om zijn energie kwijt te kunnen, zijn behoeftes te doen en te snuffelen. Probeer zoveel mogelijk routes af te wisselen en ga bijvoorbeeld weekends eens met de auto op pad om nieuwe gebieden te verkennen met je hond. Bijkomend plus punt is dat dit ook goed voor je eigen conditie is en voor de band met je hond!

Verveling
Niets is zo saai om in de buurt te zijn van mensen die voor jou oninteressante dingen doen. Hetzelfde is het gevoel van een hond wanneer het baasje na een lange dag werken thuiskomt. Er moet gekookt worden, daarna uitbuiken op de bank en televisie kijken. Terwijl de hond juist energie heeft opgespaard en zin heeft om te spelen en te ravotten. Die verveling zal hij uiten, bijvoorbeeld door op schoenen te gaan kauwen of zijn tanden in de tafelpoten te zetten. Hoe moe we ook zijn, onze hond verdient het om zich niet te vervelen. Neem dus de tijd om met ze te spelen, verstop hun speeltje en laat ze ernaar zoeken of ga toch maar even lekker met ze wandelen. Dit is tenslotte gezond voor de hond en even goed voor de baas.

Plagen
Het spreekt bijna voor zich, niemand van groot tot klein, van hond tot konijn, houdt van plagerijen. Toch zijn er mensen die denken dat het leuk is om te doen. Zoals ‘terugblaffen’ naar een aangeslagen hond, zwaaien naar blaffende honden achter een raam of deur, of zelfs aan hun staart trekken. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar het komt uiteindelijk op een ding neer: plaag honden en andere dieren nooit. Het kan ze frustreren en gedragsproblemen opleveren. En het zou ertoe kunnen leiden dat je plotseling de bezitter bent van een paar gezonde tandafdrukken in je been.

Psychische spanning
Stress heeft een enorme uitwerking op ons handelen. We worden kortaf, zijn gespannen, en dat vertaalt zich weer in onze lichaamstaal. Honden pikken dat direct op en zullen die spanning ook gaan vertonen in hun gedrag. Eigenlijk kun je zeggen dat ze de perfecte spiegel zijn van de gemoedstoestand van de baas.
Veel mensen zien die link niet en verbazen zich erover wanneer hun hond plotseling zelf gespannen is, nerveus overkomt of zomaar gaat blaffen terwijl hij dat normaal nooit doet. In die situaties is het goed om jezelf eens een spiegel voor te houden. Je hond kan hierdoor ernstig probleemgedrag ontwikkelen, dus zoek op tijd hulp!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.