Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Bank of mand?

Vaak krijg ik de vraag van baasjes of hun hond wel op de bank mag of niet?
En wat ik daar van vind en wat ik zou doen?

Ten eerste is het voor iedereen een eigen keuze om dit wel of niet te doen.
Welke keuze je hierin ook gemaakt hebt, betekent wel dat je dit consequent moet toepassen. Je kunt niet de ene wel zeggen en de andere keer niet. Het is dus een ja of een nee en deze geldt altijd. Anders begrijpt je hond er niks van. Hij weet namelijk niet dat zijn poten na de wandeling erg vies zijn geworden en daarom niet op de bank mag.

Ook wordt er veel gediscussieerd over de roedelleidertheorie (rangorde) Wanneer de hond op de bank mag is hij hoger in rang, of een lager in rang gestelde gaat niet zomaar bij een hogere rang liggen. Dit gebeurt op de bank dus wel. Wanneer de rangorde goed in huis is,heb je hier geen last van.
Maar bij de probleemgevalletjes is het zeker aan te raden om de hond niet meer op de bank te doen. Als mensen bij mij aan het trainen zijn komen ze vaak zelf al met het idee aanzetten om de hond niet meer op de bank te doen. Maar hoe leer je een hond niet meer op de bank te mogen? Hieronder enkele tips:

– Voorkomen en timing
Het allerbeste is natuurlijk om het gedrag te voorkomen in plaats van dat je het gedrag later moet afleren. Wanneer je hond er nog geen gewoonte van heeft gemaakt om op de bank te gaan liggen dan kun je vrij makkelijk voorkomen dat dit gedrag ontstaat.
Ben je thuis met je hond en merk je dat hij aanstalten gaat maken om op de bank te gaan springen dan komt de juiste timing om de hoek kijken:
Wacht niet tot hij op de bank springt om hem er vervolgens weer af te sturen, maar leid je hond af met een speeltje of iets anders, bijvoorbeeld het commando “zit”.
Wanneer je niet thuis bent dan kun je je hond het beste preventief in een andere ruimte doen of een bench.

– Consequent verbieden
Mocht je hond de bank inmiddels al ontdekt hebben als favoriete ligplek dan is het mogelijk om je hond dit af te leren.
Hierbij is het heel belangrijk dat je het op de bank springen consequent verbiedt! Dus élke keer “nee” zeggen en de hond wegduwen.
Op een gegeven moment verliest de bank zijn aantrekkingskracht.

– Spullen op de bank leggen
Je kunt nog zo consequent zijn, er zijn gewoon momenten dat je niet op je hond kunt letten. Bijvoorbeeld omdat je druk bezig bent in huis of omdat je weg bent.
Door spullen op de bank te leggen is er geen plaats meer voor de hond op de bank en 8 van de 10 honden zullen dan niet meer op de bank klimmen.
Kies voor spullen die makkelijk op de bank te leggen zijn, anders wordt het elke keer zo’n onderneming als je de deur uit gaat. Handige spullen om op de bank te leggen zijn bijvoorbeeld:
* lege wasmand(en)
* krukjes
* ingeklapte tuinstoel(en)
* plastic zakken
* inklapbaar wasrekje
* aluminiumfolie
Je hoeft dit vaak maar tijdelijk te doen, hooguit een week of 2-3. Zodra je hond gewend is aan een andere plek dan hoef je je bank niet meer steeds vol te leggen als je weggaat.

– Zorg voor een fijn eigen plekje 
Een hond vindt het fijn om een eigen plek te hebben om zich terug te trekken. Heeft je hond die niet, dan is het op zich niet zo gek dat hij de bank uitkiest.
Zorg dus voor een fijne plek om te liggen. Een bench bijvoorbeeld, of een lekkere hondenmand met kussen.
Een hond vindt het fijn als hij vanaf zijn ligplek de kamer kan overzien. Verder wil een hond graag dichtbij de groep liggen, een plek in de andere hoek van de kamer, ver van de mensen af, voelt voor hem niet fijn.
Hou daar zoveel mogelijk rekening mee bij het kiezen van een plaats voor je hond.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *