Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Blablabla hoeveel praat jij tegen je hond?

Hoeveel praat jij tegen je hond?

Een hond is tegenwoordig een echt familielid binnen het gezin geworden en worden vaak ook zo behandeld. Wanneer ik bij hondenbaasjes thuis kom valt mij vaak op hoeveel er tegen de hond gepraat wordt. Veel mensen denken dat de hond hun echt verstaat of begrijpt, maar is dit wel zo? Of lijkt dit eerder zo  omdat wij dat graag zo willen zien?

Praten honden dan met elkaar?

Dit is een vraag die ik vaak stel aan hondenbaasjes wanneer ik opmerk dat ze (te)veel met hun hond praten. Nee honden praten niet met elkaar maar gebruiken hiervoor hun lichaamstaal denk hierbij aan hun staart, vacht, ogen, bek, ogen, oren enzovoort.  Met hun lichaam maken ze dus duidelijk wat ze bedoelen. Natuurlijk hoor je in sommige situaties wel geblaf of gegrom maar dit is iets wat ook bij de hondentaal hoort. Het echte praten is natuurlijk voor mensen!

Hoe maak ik dan iets duidelijk?

Er zijn heel veel verschillende trainingsmethodes en het is van belang dat je kiest wat bij je past. Mijn mening over dit onderwerp is gebaseerd op de trainingsmethode waarin ik geloof en de praktijk ervaring die ik heb opgebouwd.  Een voorbeeld  uit de praktijk;  een hondenbaasje had mij gebeld omdat haar Mechelse Herder uitviel naar honden, auto’s en mensen. De hond was nog een jonge hond (5 maanden). De hondenschool waar dit baasje trainde had geadviseerd om tijdens het passeren en uitvallen steeds aan de riem te trekken en herhaaldelijk nee te roepen.  De Herder werd hierdoor alleen maar meer opgefokt en het uitvalgedrag verergerde. Tijd voor hulp dus! Wat gebeurt er in zo’n situatie wanneer je aan de riem trekt en steeds nee roept? Nee is eerst duidelijk, daarna boos, daarna gefustreerd en vervolgens bijna panisch. Werkt dit? Nee natuurlijk niet. De Herder heeft op zo’n moment iemand nodig die stabiel is en hem de juiste sturing geeft zodat hij niet hoeft uit te vallen. Een hond wil zich graag geborgen en veilig voelen bij zijn baasje. Dit doe je met lichaamshouding en gemoedstoestand en niet met stem.

Nog een voorbeeld uit de praktijk;  Een hondenbaasje had last van het lege nest syndroom (kinderen wonen niet meer thuis en er is een bepaalde leegte die opgevuld moet worden) Een hond uit het buitenland leek de oplossing. Een prachtige hond met puppy ogen waarin je weg kon dromen. Een warm mandje, een bakje met lekker voer en heel veel knuffels zou dit zielige hondje wel goed doen. Omdat er een bepaalde leegte opgevuld moet worden praatte dit baasje de hele dag met de hond omdat het zo stil in huis was. Tijdens het wandelen buiten, wat behoorlijk stressvol voor de hond was werd er constant tegen de hond gepraat. Denk hierbij aan; oh denk erom er komt een auto aan, wat is het hier prachtig, wat ben je een brave hond,  goedzo ga maar lekker snuffelen, bah wat regent het hard zullen we maar naar huis, pas op daar komt een ander hondje aan, niet bang zijn hoor, en ga maar zo door. Wat gebeurde hierdoor? De hond werd zeer angstig en keerde zich van zijn baasje af. Het was zelfs zo erg dat de hond hierdoor uitvalgedrag ging vertonen en binnenshuis depressief in zijn mandje lag. Deze hond begreep dus niks van zijn baasje en hierdoor verergerde het probleemgedrag. Het enige wat deze hond nodig had is een stabiele leider waarbij hij zich veilig kon voelen.

Een totaal ander voorbeeld is dat je je hond hebt aangeleerd om bij het commando zit, te gaan zitten en bij af te gaan liggen. En zo heb je nog meer commando’s waarop je hond reageert. Hier is niks mis mee maar probeer bij elk commando een ander handgebaar te maken zodat jij je hond ook op afstand kunt sturen.   

Blablablabla

Honden communiceren dus via lichaamstaal net als wij mensen,  alleen gebruiken wij onze stem hier vaak ook bij. Dit doen we om iets duidelijk te maken of om juist bepaalde dingen te verbloemen. Het fijne van honden is dat je krijgt wat je ziet. Wij mensen kunnen zeggen dat het goed met ons gaat maar voelen ons eigenlijk helemaal niet goed. We willen ons immers beter voordoen dan het is omdat we soms bang zijn voor de mening of oordeel van de ander. Het tonen van zwakte voelt vaak als falen. Een hond prikt daar door heen. Zij weten hoe wij ons voelen en spiegelen dit, soms kan dat best confronterend zijn.  Het spiegelen gebruik ik altijd tijdens trainingen.  De hond weet vaak wel hoe het moet maar omdat het baasje niet duidelijk is begrijpt hij het niet en vertoont hij ongewenst gedrag.  Mijn visie over dit onderwerp is; gebruik in plaats van stem, lichaamstaal! Dit is iets wat duidelijk is en wat je hond begrijpt. Zo kom je samen in balans zodat je hond weer een toevoeging van je leven is en geen beperking hiervan.

Wil jij aan de slag met je hond? Vul dan het contactformulier in op https://www.lutskedebruin.nl/contact/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *