Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Blauwalg gevaarlijk?

Wat zijn blauwalgen? Blauwalgen behoren tot een groep van de cyanobacteriën. Sommige van deze bacteriën zijn niet echt giftig, maar de meeste soorten zijn erg giftig en kunnen soms fatale gevolgen hebben voor mens en dier.De bacteriën vormen zich door de hoge temperaturen en door afval in het water.
De giftige stoffen in deze bacteriën zijn natuurlijk geproduceerde stoffen en worden gezien als de meest krachtige natuurlijke gifstoffen die er zijn. Wanneer jij of je hond teveel van deze giftige stoffen binnenkrijgt tijdens het zwemmen kan de lever en het zenuwstelsel ernstig beschadigd raken. Vooral honden zijn erg gevoelig voor blauwalgen omdat ze tijdens het zwemmen vaak water binnenkrijgen. Ze springen in het water, apporteren voorwerpen of likken bijvoorbeeld hun vacht schoon na het zwemmen.
Wat gebeurt er?
Wanneer je hond toch blauwalg heeft binnengekregen zijn dit de symptonen:
– ademhalingsproblemen
– sloomheid
– overmatig kwijlen
– braken
– diarree
– plassen
– gebrek aan coördinatie
– krampen
Er is helaas geen tegengif voor blauwalg, maar het is heel belangrijk om direct een dierenarts in te schakelen wanneer je hond toch in aanraking is geweest met blauwalg. De symptonen hierboven kunnen al naar enkele minuten optreden, maar soms kan dit ook wel 3-5 uren duren. Dit hangt er vanaf welke soort bacteriën er in de blauwalg zitten. De neurologische variant kan al binnen enkele minuten tot een uur de dood tot gevolg hebben. Niet alle honden zullen overlijden door het zwemmen in besmet water, maar omdat je niet kunt zien in welk mate het water besmet is blijft het belangrijk om je dierenarts te waarschuwen.
Hoe herken je blauwalg? Er staat helaas niet altijd een waarschuwingsbordje bij het (zwem) water.Dus ga er niet vanuit omdat er geen bordje staat dat het water niet besmet is. Zo herken je blauwalg:
– blauw/groene waas over het water
– mufachtige geur van het water
– als de blauwalg tot bloei komt, kan het water ook bruin of roodachtig zijn
– blauwalg onttrekt veel zuurstof uit het water, hierdoor gaan veel vissen dood. Zie je veel dode vissen of andere dode dieren in het water drijven? Neem geen risico voor jezelf en je hond. Een zwembadje in de tuin kan ook verkoelend zijn.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *