Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Bloemkolen in de oren?

OREN ZIJN OM MEE TE HOREN?

Het is welbekend dat een hond goede oren heeft. Ook al lijkt het net alsof er soms bloemkolen inzitten, maar dat is weer een ander verhaal!

Een hond kan geluiden op 4 keer grotere afstand waarnemen en zijn vermogen uit welke richting het geluid komt is ook 4 keer beter dan bij mensen.

Hangoren of rechtopstaande oren?

Je hond heeft maar liefst 18 spiertjes in het oor waarmee hij zijn oren kan bewegen. Denk hierbij aan kantelen, draaien en los van elkaar bewegen.

Wanneer je hond iets hoort maken zijn hersenen gebruik van super snelle berekeningen van het volume van het geluid en het tijdsverschil tussen beide oren. Soms zie je dat je hond zijn kop scheef houdt om het geluid beter te horen.
Hij berekent eigenlijk de afstand van het geluid en de lokatie hiervan.

Ook de vorm van het oor heeft invloed op het gehoor.
Je kunt je zo voorstellen dat als je lange hangoren hebt, bijvoorbeeld een Cocker Spaniël je geluiden minder goed op kunt vangen en lokaliseren dan bijvoorbeeld een Duitse Herder met rechtopstaande oren. Een hond met grote rechtopstaande oren, die ze goed kunnen richten, kunnen dus geluiden beter versterken en lokaliseren dan honden met hangoren.

Maar hoe zit dat nu met de bloemkolen?

Je herkent het vast. 
Je hond slaapt en in het gesprek komt zijn naam naar voren, ineens staat hij kwispelend voor je.
Dit komt omdat een hond geluiden kan filteren. Die voor hem van belang zijn.

Soms gebeurt het ook dat je hond een commando niet hoort. Je zegt iets tegen de hond, hij hoort het wel maar de info wordt niet helemaal goed verwerkt. De welbekende bloemkolen dus. 
Dit komt omdat je hond ergens anders met zijn gedachten is en daardoor niet goed hoort wat je zegt.
Dus vraag zijn aandacht, blijf rustig en herhaal het commando duidelijk nog eens. Succes verzekerd!

Soms is het fijn dat iemand met je meekijkt zodat jij het beste uit jezelf en hond kunt halen. Voor vrijblijvende informatie vul je het contactformulier in https://www.lutskedebruin.nl/contact/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *