Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Duitse Herder

De Duitse Herder valt onder rasgroep 1; Herdershonden en veedrijvers. Het zijn moedige en trotse honden. Het zijn mensenhonden met een zachtaardig karakter en willen graag voor je werken. Ze kunnen goed in huis maar hebben wel een (grote) tuin nodig waar ze lekker in kunnen bewegen en rondrennen. De Duitse Herder is een echte werkhond en wordt vaak gebruikt als waakhond, verdedigingshond, geleidehond en diensthond. Tevens is de Duitse herder een goede familiehond.

Duitse herder

Waar komt de Duitse Herder vandaan?

De Duitse Herder komt oorspronkelijk uit Duitsland. Er bestonden verschillende types.  Zo waren er langharige, ruwharige en gladharige herdershonden. Zij waren er in verschillende kleuren en types. Ze werden gebruikt voor het bewaken van huis en haard en het hoeden van kuddes.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de herdershonden in het oosten van Duitsland puur op karaktereigenschappen gefokt, er werd niet naar het uiterlijk gekeken. Dit werden de DDR honden genoemd. Ze werden beoordeeld op inzetbaarheid, hardheid en gezondheid. Ze moesten onder alle omstandigheden kunnen werken. Ze waren sterke, zwaar gebouwde honden met een dikke ondervacht  welke noodzakelijk was voor de strenge winters in het oosten van Duitsland.

In het westen van Duitsland werd in die tijd meer gekeken naar het uiterlijk van de Duitse Herder. Hier ontstond een heel andere lijn van de Duitse Herder. Dit waren honden met een afvallende croupe (een schoonheidsideaal), de vachtkleur altijd geel/zwart, iets wat je niet zag bij het DDR type.

Wat Oost- en West-Duitsland wel gemeen hadden in die tijd, is dat de langharige Duitse Herder niet officieel erkend werd in het stamboek. In 1984 werd de LSVD opgericht (Langharige Schaapshonden Verband Duitsland). Deze mensen fokten met alleen langharige Duitse Herders.

Hoe ziet de Duitse Herder eruit?

De Duitse Herder is een middelgrote, goed gespierde, krachtige hond. De Duitse Herder kan gladharig, stokharig of langharig zijn. De vacht is zwart met roodbruine, bruine, gele tot helgrauwe aftekeningen. Eenkleurig zwart en grauw of donker grauw gewolkt, een zwart zadel en masker met kleine witte borstvlekken. Het lichaam van de Duitse Herder is aangepast om te kunnen werken. Het is stevig, snel en behendig. De kop van de Duitse Herder heeft een levendige en trouwe uitdrukking. Zijn oren zijn middelgroot, meer lang dan breed en staan rechtop, ze zijn spits toelopend. De Duitse Herder heeft een lange staart. Hij heeft een sterke bek met een goed ontwikkeld gebit. De neus van Duitse Herder moet altijd zwart zijn. De schofthoogte ligt tussen de 55-65 cm en weegt tussen de 30-40 kilo.

Gedrag, karakter en temperament

De Duitse Herder heeft een evenwichtig karakter. Hij is zenuwvast, onbevangen, zelfverzekerd en goedaardig van karakter. Hij is zeer betrouwbaar en wil ontzettend graag werken voor zijn baas. Het is een hond die veel beweging en uitdaging nodig heeft. Het is dus erg belangrijk dat deze hond aan het werk gezet wordt.  Een goed opgevoede Duitse Herder zal zonder twijfel het gezin goed beschermen en  is erg lief voor kinderen. Wanneer je deze hond geen taak, werk of uitdaging geeft, kunnen zich ernstige gedragsproblemen voordoen.