Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Golden Retriever

De Golden Retriever valt onder rasgroep acht: Retrievers en Waterhonden. Het zijn zachtaardige honden en ze zijn erg aanhankelijk. Ze zijn goed voor mens en dier en vinden het fijn samen dingen te ondernemen. Ze zijn erg lief en vriendelijk tegenover kinderen, maar ook naar andere honden toe zijn ze gemoedelijk. Ze houden van apporteren en zijn geschikt als jachthond, blindengeleidehond,  reddingshonden, speurhonden en gezelschapshonden.

Waar komt de Golden Retriever vandaan?

 In de 19e eeuw waren vooral zwarte Labrador Retrievers bekend met een golvende vacht en geliefd in bepaalde kringen in het zuiden van Schotland. De gele Retrievers, zoals ze toen genoemd werden, waren nauwelijks bekend behalve bij de leden van enkele adellijke families en hun vrienden.

Hun latere verdeling over verspreide gebieden van Groot- Brittannië was ook niet gemakkelijk te voorzien. De vroege geschiedenis van de Golden Retriever is daardoor  niet goed bijgehouden en hun afkomst ook niet helemaal bekend. Het is dus een tamelijk nieuw ras, welke uit het  tweede deel van de 19e eeuw komt.  Het ras is ontstaan uit kruisingen van gele Retrievers en Tweed- Water Spaniël. Het doel was om een hond te fokken welke goed was in apporteren en een grote werklust had. Hij moest pienter zijn, volgzaam en vlug van begrip. Deze apporterende jachthond is gespecialiseerd in het opzoeken en naar de jager toebrengen van geschoten wild. De Golden Retriever (betekent gouden terugbrenger) heeft een zachte beet waardoor ze het wild kunnen terugbrengen zonder het te beschadigen. Naast apporterende jachthond is de Golden Retriever ook erg geschikt als gezinshond.

Hoe ziet de Golden Retriever eruit?

De Golden Retriever is een stevig gebouwde hond met goede verhoudingen. Zijn rug is recht en de staart wordt op rughoogte gedragen. De staart is lang en reikt net tot aan de hak.

Hij heeft een brede maar niet grove schedel welke even lang is als de voorsnuit. De neus is bij voorkeur zwart  en zijn ogen donkerbruin. Zijn oren hangen.

De Golden Retriever heeft een waterdichte ondervacht.  Zijn vacht is vlak of golvend met langere haren bij zijn hals, buik, poten en staart. De kleur van de vacht mag in alle tinten van goud tot roomkleurig.  Mahonie en rood zijn niet toegestaan. Een paar witte haartjes op de borst is wel toegestaan.  De schofthoogte van de Golden Retriever is 50-60 cm en hij weegt tussen de 20-30 kilo.

Gedrag, karakter, temperament

De Golden Retriever is een betrouwbare, gemoedelijke en vriendelijke hond. Dit maakt hem tot een bijzonder goede huisgenoot.  Hij is erg intelligent en leergierig en is daardoor goed op te voeden.  Deze sociale hond is open en lief voor andere honden. Ze worden graag betrokken bij alledaagse bezigheden en maken graag een deel uit van het gezin. Tegenover kinderen is hij geduldig en goed:  een echte mensenvriend. Door zijn sociale karakter is hij niet echt waaks.

Wanneer hij voldoende beweging krijgt in de vrije natuur is de Golden Retriever in huis een rustige hond.