Heb jij een sociale hond?
Het ideale plaatje voor de meeste hondenbezitters is toch wel een goed luisterende en sociale hond. Een hond die goed in het gezin functioneert en mee kan naar een losloopgebied en lekker speelt met andere honden. Maar is dit ideaal beeld wel voor iedereen haalbaar? Hoe zit dat met de sociale hond? Misschien heb jij juist een vechtjas en moet je altijd opletten en je omgeving scannen als je gaat wandelen. Hoe zit dat nu?
Hondenrassen zijn namelijk onderverdeeld in verschillende rasgroepen. Die rasgroepen vertellen je veel over de herkomst van je hond en over zijn karakter. Het doel waarvoor een hond oorspronkelijk gefokt werd, zegt veel over hoe honden van dat ras zich in de regel gedragen. Wanneer een hondenras gefokt is om waken of te vechten of om schapen te beschermen tegen wolven of beren, deze minder vredelievend zijn dan een hondje die vooral de taak had om de bovenbenen van kasteeldames warm te houden. Het gedrag van een hond wordt dus deels bepaald door erfelijke factoren. Daarnaast speelt de opvoeding en de omgeving waarin de hond opgroeit een belangrijke rol in het gedrag dat de hond vertoont.
Het is daarom erg belangrijk om je goed te verdiepen in het ras of kruising voordat je deze aanschaft. Wanneer je het karakter en de geschiedenis goed kent, weet je waar je aan begint. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat elke Golden Retriever hetzelfde is. Elke hond heeft natuurlijk zijn eigen karakter. Ook de bloedlijnen en voorouders hebben invloed op het karakter van je hond.
Maar wat kun je zelf doen?
Wanneer jij je hond als pup aanschaft is het erg belangrijk om naar een goede hondenschool te gaan. Tijdens een puppycursus leer je de basis en komt je pup in aanraking met andere rassen. Je kunt vragen stellen over het opgroeien van je hond en krijgt hulp bij de omgang van het gedrag van je hond. Ook is het belangrijk om je pup zoveel mogelijk kennis te laten maken met nieuwe plekken en situaties, kinderen, andere dieren en honden. Het aanleren van goed gedrag begin dus als de hond nog klein is. Ik raad ook altijd aan om de vervolgcursussen te doen en door te gaan met trainen. Dit is goed voor jullie band en natuurlijk voor de gehoorzaamheid en het gedrag.
Wanneer je een goede basis voor je hond hebt gelegd wil dit nog niet zeggen dat jij de garantie voor een sociale hond hebt, bepaalde rassen zijn eenmaal minder sociaal naar soortgenoten. Voor jou als baas de taak om je hond hier goed in te begeleiden en je hond bijvoorbeeld leren om andere honden te negeren bij passeren. Wanneer jij de juiste leider voor je hond bent, vertrouwd hij je en kun je hem dit leren. Zo voelt hij zich veilig bij je en heeft hij minder neiging tot reageren op andere honden.
Dit is ook van toepassing op een hond die je op latere leeftijd hebt gekocht, een herplaatser of gedrag wat later veranderd is door een bepaalde situatie. Het is goed om te kijken wat je hond nodig heeft en waarom hij minder sociaal gedrag vertoond. Met de juiste begeleiding van een gedragstherapeut leer je hiermee om te gaan. Want iedereen heeft een hond als toevoeging van zijn leven en niet als beperking hiervan.