Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Help mijn hond blaft naar andere honden en/of mensen

Waarom blaft een hond?

Blaffen is een communicatiemiddel voor je hond, ze blaffen om zich te uiten. Het is een feit dat honden niet zonder  reden gaan blaffen. Ze blaffen dus niet omdat ze hun baasje op zijn zenuwen willen werken of omdat ze hun eigen geblaf zo graag horen. Maar als honden in verhouding erg veel blaffen in situaties waarin het eigenlijk onwenselijk is, bijvoorbeeld als je andere mensen op straat tegen komt of als er mensen langs jouw tuin komen, uiten zij daarmee negatieve gevoelens. De meest voorkomende oorzaken zijn onzekerheid, frustratie,verveling, (verlatings)angst, aandacht, jagen of drijven, verdediging, pijn, enz.

Wat is normaal?

Je hebt natuurlijk heel veel verschillende rassen en kruisingen, net als bij mensen heb je kletskousen en stillere types.  Zo werkt het bij honden ook; de Beagle, Boerenfox  en de Keeshonden zijn over het algemeen de kletskousen en de bij stille types kun je denken aan de Basenji, Akita of Duitse Dog.  Voor elk rastype geldt dus een duidelijk verschil. Zolang het blaffen acceptabel blijft en je hond stopt met blaffen als hij een opdracht krijgt is er niks aan de hand. Maar als jouw hond bij iedere voorbijganger en/of hond blaft en je krijgt hem niet meer rustig? Dan is er iets anders aan de hand en ligt het dus niet aan het ras.

Hoe stop ik het geblaf?

Zoals eerder gezegd blaft een hond niet zonder reden.  Het is belangrijk om te achterhalen waarom je hond blaft, anders kun je hem ook niet trainen. Als er geen lichamelijke klachten zijn kun jij je richten op de reden waarom je hond blaft, hier enkele voorbeelden:

  • Blaft je hond als er iemand te dicht bij jou in de buurt komt of naar andere honden? Dan kan het maar zo zijn dat je hond je wil beschermen en/of de hond op afstand wilt houden of omdat hij het  te spannend vindt.
  • Blaft je hond naar iedereen die voorbij het huis loopt? De postbode, de buurvrouw of iemand anders met een hond?  Misschien verveelt je hond zich wel.
  • Blaft je hond  de hele dag als jij aan het werk moet of een boodschapje haalt? Waarschijnlijk heeft je hond last van verlatingsangst.

Het is dus goed om te kijken (met een professional) waarom je hond blaft, daar begint ook de sleutel tot de oplossing van het probleemgedrag.

 4 Tips waarmee je alvast aan de slag kunt

  • Beweging. Geef je hond voldoende beweging en uitdaging. Een rondje om de kerk is vaak niet genoeg voor je hond, ook steeds dezelfde rondjes lopen wordt op een gegeven moment saai. Daag je hond zowel lichamelijk als psychisch uit en doe eens mee aan een leuke training of hondensport.
  • Veilig gevoel. Voor een hond is het belangrijk dat hij zich veilig voelt bij zijn baas. Een veilig gevoel zorgt voor meer zekerheid en zelfvertrouwen bij je hond. Straal rust uit, leer de hondentaal, werk vanuit rust en bescherm en begeleidt je hond in moeilijke situaties.
  • Beloon rustig gedrag en werk vanuit rust! Wanneer je hond veel blaft en jij gaat schelden of straft je hond werkt dit averechts. Je hond begrijpt niet wat je bedoelt en zal alleen maar meer gaan blaffen.  Wees duidelijk wat je van je hond verwacht en beloon het gedrag wat je graag wilt zien.
  • Speeltje of snoepje. Beloon het blaffen niet door je hond op dat moment een speeltje  of snoepje te geven, hiermee wordt het gedrag juist beloond en zal het blaffen verergeren.

Kom je er ondanks deze tips niet uit? Schakel dan hulp in! Wij kijken met je mee en zorgen ervoor dat jij en je hond weer in balans komen. Vul het contactformulier op https://www.lutskedebruin.nl/contact/ dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *