Help mijn hond is dominant
Een dominante hond wordt vaak getypeerd als een hond die zich heel erg groot maakt, staart omhoog (let op dat sommige honden hun staart van nature hoog dragen), haren overeind, de oren scherp naar voren gericht, allemaal signalen die ervoor zorgen dat de hond er imponerend uitziet tegenover andere honden. Een dominante hond wordt vaak gezien als een zelfverzekerde hond. Dit kan, maar hoeft absoluut niet zo te zijn.
Dominant of?
Een hond hoeft dus niet dominant te zijn wanneer ze hun staart omhoog dragen of bijvoorbeeld uitvalgedrag vertonen. Een vaak genoemde ‘dominant’ houding heeft juist vaak te maken met angst, stress, hyperactiviteit, overprikkeling, seksualiteit, onzekerheid, frustraties, spanning, overprikkeling enz. Dominant zijn is dus een houding/gedrag die dus niet betekent dat je hond van nature dominant is. Denk je dat je een ‘dominante’ hond hebt en wil je hiermee aan de slag? Dan is het dus belangrijk om te weten waarom je hond dit gedrag vertoont zodat je hierop in kunt springen.
Leider en dominantie
We denken vaak dat we leiderschap moeten gaan tonen om je dominante hond de baas te zijn. Maar wat is een leider voor je hond zijn? Sommige mensen denken hierbij aan; de baas zijn, een dictator of een tiran die alles beslist voor je hond. Dit is natuurlijk niet de leider die ik bedoel. Een leider zijn betekent niets meer dan verantwoordelijkheid pakken voor je hond en zijn gedrag. Een leider voor je hond zijn heeft te maken met het gevoel dat je hond zich veilig bij je voelt en op jou als leider kan bouwen. Een goede en eerlijke relatie waarbij duidelijkheid belangrijk is.
Mijn hond is wel dominant
Natuurlijk bestaan er uitzonderingen. Het is niet zo dat dominantie niet bestaat. Er wordt alleen vaak te snel en onterecht gezegd dat een hond dominant is terwijl dit niet zo is. Wil jij hulp bij je ‘dominante’ hond en leren hoe jij een eerlijke leider voor je hond kunt zijn? Neem dan contact met mij op, wij helpen je hier graag bij.