Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Help mijn hond kauwt alles kapot

Het kauwen op voorwerpen is voor puppy’s en volwassen honden heel erg normaal. Puppy’s doen dit bijvoorbeeld om de wereld te verkennen of pijn bij doorkomende tandjes te verlichten. Volwassen honden kauwen hun tanden schoon en hun kaken sterk. Maar kauwen kan ook een manier zijn om verveling te bestrijden en angst,fustratie of stress te verlichten.
Het is natuurlijk niet leuk om als baasje thuis te komen en je hond heeft voor de zoveelste keer je schoenen kapot gemaakt, mand gesloopt of zelfs een stuk uit de bank gekauwt. Het is niet alleen vanwege sde kosten van de dierenarts en de vervangende spullen maar ook vanwege de gezondheid van je hond. Dierenartsen halen soms de meest bizarre spullen uit het maag/darmkanaal van de hond, denk aan balllen, batterijen, sokken enz. Elke operatie neemt de nodige risico’s met zich mee en bovendien is een operatie niet goedkoop.

Voorkomen beter dan genezen?
– Medische reden? Het belangrijk om te kijken of het kauwen geen medische reden heeft. Wanneer een hond gebitsproblemen heeft kwijlt hij veel, kauwt op 1 kant en stinkt vaak uit zijn bek. Tijd om naar de dierenarts te gaan dus!
– Honger, wanneer een hond op dieet is, geen goede voeding krijgt (niet in balans) of te weinig eten krijgt dan kan het kauwen op spullen een manier zijn om het honger gevoel te stillen.
– Verlatingsangst, honden die voor een langere tijd alleen gelaten worden kauwen op spullen om de stress van verlatingsangst te verlichten. Ook kunnen er andere symptomen van verlatingsangst bij komen kijken zoals huilen, blaffen, in huis plassen en constant in huis bewegen, onrustig zijn.
– Kauwen op stoffen, er zijn honden die likken, sabbelen of kauwen op stoffen. Dit gedrag kan de oorzaak zijn van honden die te vroeg afgespeend zijn (Spenen houdt in dat de pup overgaat op vast voedsel). Als het kauwen/ sabbelen op stoffen zich al voor een langere tijd voordoet en het moeilijk is om de hond af te leiden als hij dit doet, is het mogelijk dat het gedrag dwangmatig is geworden.
– Stress of frustratie, soms kan het zijn dat een hond gaat kauwen als er iets is wat bij hem stress veroorzaakt. Probeer te achterhalen wat de trigger kan zijn en probeer de stresser weg te halen.
– Verveling, wanneer een hond niet genoeg beweging en/of psychische uitdaging krijgt gaat hij zelf op zoek naar een manier om zichzelf te vermaken. Om dit destructieve kauwen te voorkomen moet jij als baas er voor zorgen dat je hond genoeg beweging en psychische uitdaging krijgt. Dus loop niet dagelijks hetzelfde rondje, maar ga samen op pad. Verken nieuwe routes, wandel in verschillende omgevingen of plekken. Je hond zal de nieuwe geurtjes en prikkels erg waarderen. Hardlopen of fietsen met je hond is een leuke bezigheid. Door aan de psychische uitdaging van je hond te voldoen kun je op een training gaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld speuren, gedragstrainingen, behendigheid enz.

Verdere tips:
– Maak je huis ‘hond-bestendig’ Leg alle waardevolle spullen uit het zicht totdat je weet dat je hond het slopen af heeft geleerd. Maak het voor je hond zo makkelijk mogelijk door weinig ’triggers’ in het zicht te hebben liggen.
– Zorg ervoor dat je hond speelgoed tot zijn beschikking heeft. Geef hem ook zo nu en dan eens wat anders of wissel van speelgoed om zijn interesse te behouden.
– Zorg voor kauwmateriaal. Geef je hond eens een bot, een runderoor of een pensstaaf. Ook heb je van Kong stevige kauwmaterialen die tegen een stootje kunnen.
– Ontmoedig het kauwen op ongewenste items
Smeer er iets op wat de hond echt niet lekker vindt. De hond zal onthouden dat het kauwen op datgene echt onaangenaam is en zal het de volgende keer wel laten.
– Geef een correctie, mocht je de hond betrappen op het kauwen, corrigeer hem dan gelijk met een strenge “euh”, pak het af en geef hem iets waar hij wel op mag kauwen.
– Zorg ervoor dat je hond genoeg energie kwijt kan raken. Een hond die zich verveelt zal veel eerder ongewenst gedrag vertonen.
– Let op met wat je geeft. Geef de hond geen oude afgetrapte schoen als speelgoed. Je hond al het verschil echt niet kennen tussen een oude en een nieuwe schoen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *