Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Help mijn pup is zo druk en onvermoeibaar!

En eindelijk is het moment daar.. een prachtig schattig pupje met pluizig haar, dikke poten of veel rimpels. Wat kun je toch verliefd zijn op zo’n prachtig beestje! Een leuke spelende pup die langzaam opgroeit tot een gehoorzame volwassen hond waarmee je lekker op pad kan, het ideaal beeld toch?
Helaas geldt dit niet voor elk hondenbaasje. Hun pup is, erg druk, vervelend, bijt veel en onvermoeibaar. Herkenbaar? Misschien is jouw pup wel oververmoeid en/of overprikkeld, dit komt namelijk vaak voor bij pups. Herken jij de volgende signalen?

– Bijt je pup overdreven veel
– Is je pup niet moe te krijgen
– Je pup luistert helemaal niet en is niet voor rede vatbaar
– Loopt hij je overal achterna
– Wordt je pup van elk klein geluidje/ beweging wakker en wil er naar toe/komt direct in beweging
– Je pup heeft het te druk om te slapen
– Heeft vaak last van diarree (voedingsallergie uitgesloten)
– Je pup in onhandelbaar en sloopt veel
– Kan niet goed alleen thuis zijn ook al bouw je dit voorzichtig op
– Je pup heeft last van lichamelijke klachten

Herken jij je pup in een of meer van deze punten dan is het handig om deze blog verder te lezen!

Hoe zit dat nou? Een oververmoeide/overprikkelde pup? Om te beginnen is het natuurlijk fantastisch om zo’n klein wezentje in huis te hebben. Ze zijn zulke schattige pluizenballetjes, hebben van die dikke poten, veel rimpels en lopen zo onhandig. Te leuk om iets van te missen! Vanaf dag 1 heb je het ontzettend druk met de zindelijkheid, er moet gesocialiseerd worden, gespeeld, naar puppytraining, wandelen, eten en noem maar op. Daarnaast wil alle visite natuurlijk de kleine ook bewonderen, het liefst natuurlijk in actie en dus wakker. Je kunt je voorstellen dat dit best veel is voor een pup die net het nest verlaten heeft. Al deze nieuwe activiteiten en indrukken moeten natuurlijk verwerkt worden. Door te slapen verwerkt je pup al deze indrukken en ook heeft hij voldoende slaap nodig om te kunnen groeien.

Hoeveel slaap heeft mijn pup dan nodig? Een pup heeft heel veel slaap nodig. Door middel van de volgende rekensom weet je hoeveel beweging je pup per dag mag hebben, daar kun je het slapen op aanpassen. Je rekent 5 minuten x leeftijd pup in aantal weken. Dus is je pup 8 weken dan mag hij in totaal 40 minuten echt bewegen/wandelen/spelen enz. Nu schrik je vast, ZO WEINIG? Ja de richtlijn is natuurlijk een gemiddelde en elke hond en ras heeft weer iets anders nodig dus je kunt er wel iets van afwijken zolang je het maar niet overdrijft. De meeste pups krijgen dus te weinig rust en slaap en kunnen daardoor behoorlijk vervelend worden, zoals je hierboven kunt lezen.

In de praktijk krijg ik vaak aanvragen van baasjes omdat ze zich geen raad meer weten met hun pup. Het is vaak zo uit de hand gelopen dat mijn hulp de laatste optie en ze anders de pup weg willen doen. Verscheurde kleding, bijtafdrukken, schrammen en blauwe plekken op handen en benen maar ook kapotte meubels en mandjes, noem maar op. Hulp vragen voelt vaak als falen en daardoor duurt het (te) lang voordat er hulp gezocht wordt. Ook twijfelen sommige baasjes omdat ze niet weten of het bij puppy gedrag hoort of denken dat het ras pittig is of omdat ze vaak goed bedoelde maar wel verkeerde adviezen opvolgen. Tijd voor actie dus!

Hoe krijg je de rust weer terug? Om te beginnen is het heel erg handig om (tijdelijk) een bench te gebruiken bij de opvoeding van je pup. Zorg ervoor dat je pup het een leuk en veilig plekje vindt. Leg er een kleedje in en lok je pup met iets lekkers in de bench. Het is belangrijk dat je dit op een positieve manier doet, het moet immers leuk zijn. Als je pup gewend is gebruik je de bench dus na elke activiteit om hem rust te geven. Een activiteit kan bijvoorbeeld zijn:

– Wandelen
– Spelen
– Eten
– Puppytraining
– Visite
– Socialiseren
– Enzovoort

Je kunt eventueel een dekentje of lakentje om de bench doen zodat je pup helemaal prikkelvrij is en een fijn donker veilig plekje heeft. Laat wel een kant ‘open’ omdat er anders te weinig zuurstof en frisse lucht binnenkomt. Op deze manier krijgt je pup de rust weer terug die zo belangrijk is voor de ontwikkeling en groei.

Heb je nog vragen hierover? Of wil je graag hulp en begeleiding hierbij? Neem dan contact met mij op via het contactformulier. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op.

EEN HOND HOORT EEN TOEVOEGING VAN JE LEVEN TE ZIJN EN GEEN BEPERKING HIERVAN!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *