Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Hondenetiquette

Hoe hou je het uitlaten van je hond voor jezelf leuk, maar ook voor anderen?Omdat ik met probleemgedraghonden werk kom ik deze vraag vaak tegen. Dit zijn vaak honden die niet los kunnen lopen omdat ze bijvoorbeeld ernstig uitvalgedrag vertonen.

Deze baasjes hoor ik dan ook vaak klagen dat mensen hun honden los hebben lopen en deze totaal niet luisteren wanneer ze geroepen worden. 
Wanneer een hond niet goed onder appél staat zal hij natuurlijk naar de andere hond toelopen (het baasje is immers minder interessant) Met alle gevolgen van dien! Of het welbekende; hij doet niets hoor! (Nee, maar die van mij wel!)

In de media en op facebookgroepen kom je deze ergernissen ook vaak tegen. Bepaalde rassen worden vaak benoemd en de onderlinge strijd waait weer op. Renate en Jennifer hebben daarom de Hondenetiquette bedacht, voor meer begrip en minder ergernissen.

Hieronder de 10 regels, om het voor elk baasje en hond leuk te houden!

– HOUD JE HOND ZICHTBAAR ONDER CONTROLE BIJ HET PASSEREN VAN WWNDELAARS, JOGGERS, FIETSERS EN RUITERS.

Veiligheid en respect voor andere weggebruikers. Een hond kan onder de fiets komen als hij niet luistert of bij een wandelaar opspringen.

– LIJN JE HOND AAN ALS JE EEN ANDERE AANGELIJNDE PASSEERT.

Iemand heeft zijn hond niet zomaar aangelijnd. Misschien is de hond net geopereerd, oud, loops, of agressief naar andere honden. Altijd aanlijnen dus!

– LIJN JE HOND AAN ALS JE ZIET DAT DE ANDER ZIJN HOND OOK AANLIJNT.

Een ander lijnt zijn hond niet voor niets aan. 
Zie het aanlijnen van de andere hond gewoon als teken dat de andere hond geen fysiek contact met de tegemoetkomende hond wil of mag.

– LAAT JE LOSLOPENDE HOND NOOIT NAAR EEN AANGELIJNDE HOND TOELOPEN.

Ten eerste weet je niet wat voor hond diegene aan de lijn heeft. Ten tweede reageert de aangelijnde hond heftiger wanneer er een hond op hun komt afrennen. Dit zorgt voor veel stress bij hond en baas.

– LAAT AANGELIJNDE HONDEN GEEN CONTACT MET ELKAAR MAKEN.

Je kent elkaars honden niet, raakt aan de praat en de honden maken kennis met elkaar aan de riem. Je mist signalen en zo belanden de honden in een gevecht. Een hond aan de lijn heeft geen vluchtmogelijkheden, denk daar goed aan.

– GRIJP IN ALS HET SPEL ER TE RUW AAN TOE GAAT.

Ach de honden lossen het zelf wel op…
Dit hoor je vaak, maar klopt niet.
Elke hond heeft zijn eigen formaat, kracht en energie niveau. Jij als baasje bent verantwoordelijk voor je hond en neemt deze in bescherming. Laat ze het dus niet zelf oplossen maar los het zelf op.

– HEB ER BEGRIP VOOR DAT NIET ALLE HONDEN WILLEN SPELEN MET ELKAAR.

Niet elke hond wil met een andere hond spelen. Jij wilt toch ook niet met iedereen afspreken? Leer hondentaal goed begrijpen en signaleert herkennen. Zo zie je snel genoeg of het een match is of niet.
Sommige rassen zijn meer baasgericht en hebben vaste speelmaatjes. Deze honden willen niet met andere honden spelen, dus accepteer dat.

– LAAT WERKENDE HONDEN HUN TAAK UITVOEREN.

Een werkende hond is geconcentreerd met zijn baas en werk bezig. Hij mag niet afgeleid worden en verdiend respect. Denk aan een hulphond of politiehond, maar ook iemand die met zijn hond aan het speuren is of een jager die met zijn hond op pad is.

– HEB BEGRIP VOOR NIET HONDENMENSEN EN HUN RUIMTE.

Jij hebt de leukste hond van Nederland, natuurlijk! Maar niet iedereen vindt honden leuk. Sommige zijn bang of vinden ze vies of irritant. Je ziet vaak zelf wel of iemand het leuk vindt of niet. Roep je hond gewoon bij je, dit voorkomt veel ergernissen.

– TOON DANKBAARHEID ALS IEMAND REKENING MET JOU EN JE HOND HOUDT.

Als iemand rekening met jou en je hond houdt, door de hond aan te lijnen als jij de jouwe aanlijnt, door zijn loslopende hond bij zich te roepen als jij met je hond aan het trainen bent of iets dergelijks, toon dan dankbaarheid. Een glimlach is vaak al voldoende, of een eenvoudig “Dank je“… Het is zo eenvoudig, maar het resultaat is zo kostbaar!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.