Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Jack Russel Terriër

De Jack Russel Terriër valt onder rasgroep 3 Terriërs. Het is een leuke, levendige hond die met een duidelijke opvoeding het erg goed doet als huishond. Ze zijn gek op racen, jagen en behendigheid. De Jack Russel Terriër is een kleine hond met een groot karakter.

jack russel
Waar komt deze hond vandaan?

De Jack Russel Terriër komt oorspronkelijk uit het dorp Swymbridge in Devon, Engeland. De Engelse dominee John Russell (bijnaam Jack) leefde van 1795 tot 1883. Hij was een echte jager en jaagde op vossen en otters. Hij kocht zijn eerste hond, een teefje (white and tan) van de melkboer en begon met haar te fokken.  De Jack Russel moest mee kunnen in de zadeltassen van het paard. Hij moest klein genoeg zijn om door de vossenholen te kruipen, fel genoeg zijn om de vossen hieruit de blaffen, en beheerst genoeg zijn om deze niet dood te bijten, anders was de pret van de jagers voorbij. De kortbenige Jack Russel fokte hij voor op boerderijen om muizen, ratten en ander ongedierte dood te maken. De grotere versie ging mee op jacht. De Jack Russel vond het heerlijk om na zijn werk bij de baas op schoot te zitten. En zo ontstond zijn bekendheid als gezelschapshond al snel over de hele wereld.

 

Hoe ziet de Jack Russel Terriër eruit?

De Jack Russel Terriër heeft een krachtige kop met mooie hangende oren of knoporen, geen hangende oren. Hij hoort een rechte rug te hebben met een goede staartaanzet.Zijn lichaam is kort, strak en gespierd. De vacht hoort kort, broken of ruw te zijn en weersbestendig. De vacht mag niet te zacht zijn, omdat het een werkhond betreft. De kleur is vooral wit, dit moet overheersen met zwarte en/of tankleurige aftekeningen. De tankleurige aftekeningen kunnen van de lichtste tot de warmste kastanje tinten zijn.  Dus de black en tan kleur valt niet onder de rasechte Jack Russel Terriër.

Gedrag , karakter en temperament

De Jack Russel Terriër is een alerte, actieve, levendige, intelligente hond. Hij is stoer maar onbevreesd en zelfverzekerd. Hij heeft een duidelijke en consequente baas nodig. De Jack Russel Terriër kan een behoorlijke leeftijd halen. Het is een hond waar je veel kanten mee op kunt.  Denk hierbij aan jagen, behendigheid, frisbee, gehoorzaamheid en behendigheid. Hij heeft veel beweging nodig en moet zich echt kunnen uitleven. Dus geen rondje van 10 minuten, want dan wordt de Jack Russel erg vervelend in huis.