Loopsheid
TIPS BIJ LOOPSHEID
Wanneer begint de eerste loopsheid?
Kleine rassen van 6 tot 10 maanden, de middel tot grote rassen van 10 tot 16 maanden met uitschieters tot wel 2 jaar.
De meeste teefjes worden 2 x per jaar loops, maar er zijn ook rassen die maar 1 x per jaar loops worden. Loopsheid duurt meestal 3 weken, waarvan ze enkele dagen vruchtbaar zijn.
Hoe herken je loopsheid?
Je zult merken dat je hond meer gaat snuffelen en vaker kleine plasjes laat.
Ze luistert vaak minder goed en gaat eerder snauwen, ook laten ze soms hun eten staan (verminderde eetlust). De achterkant (vulva) is opgezwollen en er komen drupjes bloed uit.
Wat te doen?
– Laat je hond aangelijnd uit en laat haar vooral niet loslopen, want je wilt geen risico’s lopen.
– Vermijdt losloopgebieden, reutjes ruiken het namelijk al van ver. Laat je hond op rustige tijden uit zodat je zo weinig mogelijk kans hebt om (loslopende) honden tegen te komen.
– Verwacht niet teveel van je hond, prestaties in training en sport zullen veel minder zijn omdat ze last heeft van haar hormonen.
– Verschoon regelmatig de dekens van haar mandje en koop bij veel bloedverlies een loopsheidbroekje. Let op, niet elke hond vind dit prettig.
Schijnzwanger?
Dit is een natuurlijk verschijnsel. In de natuur kunnen zo de ongedekte teven helpen bij het opvoeden en zogen van de pups in de roedel.
Thuis kan dit ergere vormen aannemen. Denk hierbij aan speeltjes verzamelen, agressief gedrag vertonen (speeltjes/pups beschermen) opzette melkklieren, een dikke buik enz. Wanneer je hier geen aandacht aan besteedt gaat het vaak zo weer over. Sommige honden hebben hier zoveel last van, dat medicatie van de dierenarts nodig is.
Voor sommige baasjes is dit een reden om hun hond te laten castreren. Laat je wel goed informeren want een sterilisatie brengt wel risico’s met zich mee.