Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Over mij

Mijn naam is Lutske de Bruin. Als hondencoach en hondengedragsdeskundige help ik mensen in Friesland die serieus aan de slag willen gaan met hun hond wanneer deze gedragsproblemen vertoont.

Ontstaan van mijn passie

Mijn passie voor honden is al tijdens mijn jeugd ontstaan. Ik ben opgegroeid met een Duitse Herder, een prachtige intacte reu genaamd Karzan. Hij was goed opgevoed en getraind door mijn vader  en zo leerde ik van hem de beginselen van het opvoeden van een hond. Toen we verhuisden kregen mijn zusje en ik de verantwoording voor de opvoeding van een klein hondje, een West Highland White Terriër teefje genaamd Lady. We deden ons uiterste best om haar goed op te voeden. We leerden haar alle basiscommando’s en deden trucjes met haar. Ze liep meestal los tijdens het wandelen en rende soms wel eens achter een kat aan, maar kwam altijd weer terug als we haar riepen. De basis zat er dus eigenlijk goed in.

Ervaring en training

Jaren later, toen ik met mijn huidige man van het centrum naar een vrijstaand huis buiten het dorp verhuisde, begon het weer te kriebelen en samen besloten we om een hond te nemen. Dit keer kozen wij niet voor een pup, maar wij namen een herplaatser in huis met een koppig karakter. Dit was een Amerikaanse Bulldog genaamd Jake. We merkten al snel dat Jake erg druk en onstuimig was en dus behoefte had aan een duidelijke opvoeding. Voor Jake, maar ook omdat ik meer wilde weten over hondengedrag ben ik toen naar een hondenschool gegaan. Wij hebben daar de basis- en vervolgcursussen in snel tempo afgerond. Ik kwam er daarbij ook al snel achter dat een bulldog niet altijd even makkelijk te trainen is. Mijn passie om het nog beter te kunnen, kwam sterk naar boven en daarom ben ik mij gaan verdiepen in verschillende opvoeding- en trainingsmethodes. In die tijd kwam Cesar Milan elke dag op tv, ik volgde elke aflevering en wist aan het begin van de aflevering al op welke manier hij deze mensen ging helpen. Ook ging ik veel boeken van verschillende hondengedragsdeskundigen lezen om meer kennis op te doen.  

Anderen helpen

De kennis die ik opdeed had meteen effect wanneer ik dit toepaste op Jake. Dit stimuleerde mij nog meer om het beste uit mezelf en Jake te halen. Daarnaast ontdekte ik dat ik ook vrienden en familie kon helpen met het gedrag van hun hond. Dit had een positieve uitwerking op zowel de houding van de baas als het gedrag van de hond. Mijn passie om hier mee bezig te zijn werd hierdoor nog meer versterkt.

Probleemgedrag en start van mijn bedrijf

Helaas liep ik met al mijn opgedane kennis met mijn hond Jake nog tegen een vervelend punt aan. Hij had namelijk ondanks alles al twee keer een andere hond gegrepen. Voor een kenner van het ras: een bulldog kan zich heel goed vastbijten. Daarom ging ik weer verder op zoek en zo kwam ik in contact met Eddy van het HWIB Keurmerk. Zijn aanpak en kijk op honden sprak mij zo aan dat ik in opleiding bij hem ben geweest en deze volledig afgerond heb. Met zijn aanpak kunnen baas en hond leren het beste uit zichzelf te halen. Al deze ervaring en opgedane kennis gebruik ik nu om andere mensen te helpen en  zo ontstond mijn eigen bedrijf.