Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Pup of herplaatser?

Het is zover, je bent er over uit .. Er komt een hond in huis! Ontzettend leuk en vol enthousiasme ga je op zoek, maar dan kom je bij de eerste vraag; Wil ik een pup of herplaatser? Beide honden hebben natuurlijk voor- en nadelen, tijd om deze even op een rijtje te zetten.

Pup
Een puppy is heel erg schattig, aaibaar, klein en lief. Hou er rekening mee dat je puppy niet altijd een puppy blijft en dus uitgroeit tot een volwassen hond. Een pup kost erg veel tijd, onderschat dit niet. Je hond moet zindelijk worden, hij moet alles nog leren en ook is het belangrijk om veel met hem te ondernemen zodat hij goed gesocialiseerd wordt.

Wanneer je voor een pup kiest is het voordeel natuurlijk dat je deze naar je eigen hand kunt zetten. Kies je voor een erkende fokker dan weet je zeker dat de ouders getest zijn en je hond gefokt is om het ras te verbeteren. Doordat je weet welke bloedlijnen erin zitten kun je wel aardig goed inschatten of de hond geschikt voor je is. Wanneer je een pup uit het asiel neemt, een pup van marktplaats, broodfokker of iets dergelijks weet je eigenlijk niet wat je in huis haalt. Verdiep je goed in het ras/kruising waarvoor je gaat en kijk niet alleen naar het uiterlijk. Op deze manier weet je welke hond goed bij je past.

Herplaatser
Een herplaatser kan een hond zijn die uit het asiel komt, een nieuw baasje zoekt om verschillende redenen of bijvoorbeeld uit het buitenland komt. Er wordt soms gezegd dat een ‘oudere’hond wat makkelijker is , helaas is dit niet altijd zo. Een herplaatser heeft vaak een rugzakje en heeft zijn nodige levenslessen al gehad. Dit kan een pluspunt zijn, maar hou er ook rekening mee dat het zo kan zijn dat de hond dingen geleerd heeft die jij als nieuwe baasje helemaal niet leuk vindt. Het ongewenste gedrag ombuigen naar gewenst gedrag kost tijd en energie. Soms is professionele hulp hierbij wel fijn, zodat je genoeg handvaten krijgt om ermee aan de slag te gaan. De gedachte dat een warme mand, speelgoed en eten genoeg zou zijn om een hond (weer) gelukkig te maken is dus niet helemaal waar.

Zoals je hierboven kunt lezen hebben zowel een pup als herplaatser voor- en nadelen. Denk er goed over na wat het beste bij jullie gezin past. Onze eerste twee honden waren herplaatsers, dit was een bewuste keuze. Wij vonden het belangrijk om ze een tweede kans te geven. Ook voor mijn werk was het interessant om met hun gedrag aan de slag te gaan. Door er veel energie in te steken krijg je een maatje voor het leven ervoor terug. Als derde hond hebben wij bewust de keuze voor een stamboek pup gemaakt. Het is fijn om ook een hond te hebben die je vanaf het begin meemaakt en zo tot stabiele hond op kunt laten groeien. Zet voor jezelf de voor- en nadelen op een rijtje zodat je de juiste keuze kunt maken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *