Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Rennen!

Vorige week werd ik gebeld door een hondenbaasje, zijn hond was tijdens het loslopen achter een paard met ruiter aan gerend. Hij reageerde natuurlijk niet op het ‘kom hier’commando en kwam een tijdje later met wat bloed op zijn kop terug bij zijn baasje, waarschijnlijk had de hond een schop van het paard gekregen.  Zijn baasje baalde van dit incident en had om advies gevraagd bij de hondenschool waar hij op dit moment traint. Hier gaven ze het advies om naar een manege/paardenstal te gaan zodat de hond aan de paarden kon wennen (snuffelen/rondlopen)  zodat hij er niet meer achteraan zou rennen.  Prima advies? Of toch niet?

Tijdens het gesprek vroeg ik het baasje of zijn hond ook achter fietsers aan rende. Het antwoord was ja. In dit geval zou hij dus met zijn hond naar de fietsenstalling kunnen gaan om hem te laten wennen aan de fietsen zodat hij er niet meer achter aan kan rennen.  Hetzelfde advies als de paardenstal maar dan net even anders.  Het antwoord of dit een prima advies is spreekt voor zich.

In dit geval is het niet zo belangrijk waar de hond achteraan rent. Belangrijk is dat hij achter alles aanrent wat (snel) beweegt. Dit triggert de hond en hij rent er achteraan. Dit verhaal wordt elke keer succesvol, hij ziet iets snel bewegen, rent er achteraan tot hij niet meer kan en komt vervolgens weer terug bij zijn baasje wanneer het niet gelukt is. Het is dus belangrijk om te ontdekken waarom je hond dat doet en welke signalen hij weggeeft. Als jij je hond goed kunt lezen kan je eerder ingrijpen, zodat je hond niet de kans krijgt om er achteraan te rennen.  Met ingrijpen bedoelen we het gedrag bijsturen op het juiste moment. Ook is het belangrijk om appél oefeningen (bijvoorbeeld zit, af, blijf, kom hier, volg) met je hond te doen, zodat hij ten aller tijde luistert. Dit kun je doen door je hond steeds meer uit te dagen tijdens het wandelen. Alle appél oefeningen die thuis goed gaan kun je daarna op verschillende plekken buiten gaan doen . Doordat je hond buiten meer prikkels en afleiding heeft worden deze oefeningen moeilijker.  Denk hierbij aan oefenen op een parkeerterrein, straat, park of buitengebied. Gaat dit aan de lijn goed dan kun je het met een lange lijn proberen en vervolgens tijdens loslopen. Op deze manier daag jij je hond uit en werk je aan jullie band waardoor je hond beter naar je luistert.

Wanneer jij je hond goed kan lezen en hierop in kan spelen kun je ongewenst gedrag omzetten naar gewenst gedrag. Wil jij hier meer informatie over? Vul dan het contactformulier in en  we nemen zo snel mogelijk contact met je op.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *