Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Staffordshire Bull Terriër

De Staffordshire Bull Terriër valt onder rasgroep 3 Terriërs, hij wordt ook wel een Engelse Staffford genoemd. Hij ziet er stoer en onverschrokken uit. Achter dit uiterlijk schuilt een echte mensenvriend welke ontzettend lief is voor kinderen. Ze zijn buitengewoon intelligent, scherpzinnig en moedig, ze hangen graag de clown uit en hebben een groot gevoel voor humor.Staffordshire bullterrier

Waar komt de Staffordshire Bull Terriër vandaan?

De Staffordshire Bull Terriër is een oud Engels ras en verkregen door het kruisen van Bulldogs en Terriërs. Hierdoor is uiteindelijk de Engelse Stafford ontstaan. Deze hond is gefokt voor het vechten met beren en stieren, maar ook voor onderlinge hondengevechten werd dit ras gebruikt.

De Staffordshire Bull Terriër wordt vaak verward met de Bull Terriër maar dit ras ziet er heel anders uit. De hondengevechten waren een barbaars geheel en in 1835 werden deze praktijken verboden. Echter gingen mensen in het geheim verder in zelfgebouwde pits en zo ontstond de Pitbull.  De hondengevechten gingen nog erg lang door maar werden in 1935 grotendeels tot een halt gebracht door een Engelse Kennel Club. Zij wilden erkenning voor het ras en zo ontstaat de Staffordshire Bull Terriër, oftewel de Engelse Stafford.  Hun vechtdagen werden achterwege gelaten en ze werden gefokt om hun overduidelijke kwaliteiten. Denk hierbij aan trouw, aanhankelijk, sportief maar ook een gezellige huishonden.  Ook werden zij wel de ‘Nanny Dogs’ genoemd omdat zij goed met kinderen konden omgaan. Ze namen al het gefriemel en getut voor lief en liepen gewoon weg als ze er genoeg van hadden.

 

Hoe ziet de Staffordshire Bull Terriër eruit?

De Staffordshire Bul terriër is vrij sterk voor zijn grootte. Ze zijn gespierd, actief, vlug en behendig. Hij heeft een kort hoofd met een diepe en brede schedel.  Hij heeft een kort lichaam, een egale rug en een diepe, brede  aflopende borstkas De staart is middellang en loopt smaller naar de punt toe. De Staffordshire Bulterriër heeft een zwarte neus en een sterke kaak. Hij heeft rozen- of halfstaande oren.  Ze hebben een kortharige vacht in gestroomd zwart, rood, geelbruin, wit ,zwart of blauw. Elk van deze kleuren in combi met wit, Black and tan, of leverkleur zijn onwenselijk.  De Schofthoogte ligt tussen de  35-41 cm en hij weegt tussen de  12-17 kilo.

 

Gedrag, karakter, Temperament

 De Staffordshire Bul terriër is moedig, aanhankelijk, speels en mensvriendelijk. Hij is niet agressief en van nature gehoorzaam. Je zou hem zelf een beetje een allemansvriend kunnen noemen.

Het is geen blaffer, maar hij houdt alles goed in de gaten en wanneer hij onraad vermoedt zal hij zeker zijn stem laten horen. Hij wil graag onderdeel uitmaken van het gezin en kan zeker tegen een stootje, dus als onhandige kinderhandjes eens verkeerd terechtkomen zal hij er geen punt van maken. Net zoals bij andere hondenrassen moet er natuurlijk altijd volwassen toezicht zijn en dient het kind niet alleen met de hond gelaten te worden. De Staffordshire Bulterriër heeft wel een consequente en duidelijke baas nodig. Op de leeftijd van 1-2 jaar kan de Staffordshire Bulterriër minder sociaal zijn naar andere honden. Hier dient wel rekening mee worden gehouden. De Staffordshire Bulterriër is vooral een mensenhond, andere honden kunnen soms problemen veroorzaken.