Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

TOP 10 FOUTEN BIJ OPVOEDING VAN JE HOND!

Je hebt lang gezocht naar de perfecte pup, of misschien wel een bijzondere herplaatser met verhaal! Een hond (her) opvoeden en trainen kost veel tijd, maar je krijgt er ook veel voor terug. 
Je zult ongetwijfeld fouten maken maar dit is een leerzame ervaring voor baas en hond. 
Daarom deze top 10 van de meest gemaakte fouten bij de opvoeding van je hond.

1. Te weinig beweging
Heel veel probleemgedrag wordt veroorzaakt door opgekropte energie en verveling. Voldoende bewegen is een van de belangrijkste voorwaarden voor een gelukkige hond. 
Een hond moet zich kunnen uitleven doormiddel van spelen, rennen en een goede wandeling. Een grote tuin is natuurlijk geweldig voor een hond maar zeker geen reden om er niet op uit te gaan. Een hond moet nieuwe omgevingen ontdekken en geurtjes ruiken.
Een tuin kan net zo saai voor een hond worden als binnen zitten. Door te weinig beweging zal de hond erg vervelend worden en manieren zoeken om zijn energie kwijt te raken. 
Gedragsproblemen zoals overmatig blaffen, het vernielen van meubels en zelfverminking kunnen zo ontstaan. Vergeet niet dat psychische uitdaging net zo belangrijk is als voldoende beweging!

2. Geen natuurlijke leiding geven aan je hond.
Het hebben van een leider en het leven in een roedel geeft de hond de zekerheid dat hij veilig is. Als jij deze leiding niet geeft zal de hond het als zijn taak beschouwen om de dit over te nemen. Goede leiding geven wil niet zeggen dat je de hond met dwang moet domineren of technieken moet inzetten zoals het vast pinnen van de hond tegen de vloer en het grijpen van de wangen of nekvel. Een goede leider zorgt ervoor dat de hond weet waar hij aan toe is, dit bereik je met een consequente opvoeding. De hond moet weten dat jij als leider zorgt voor zijn veiligheid en niet andersom. Als leider blijf je kalm, geduldig, consequent en assertief en beslis jij over wat en wanneer iets gebeurt. Zorg ervoor dat eten, spelen, wandelen en aandacht geven alleen gebeurt op jouw initiatief en niet wanneer de hond er om vraagt. Het doel is om er voor te zorgen dat de hond jou kiest als leider, vrijwillig en zonder dwang. Gewoon omdat jij de eigenschappen bezit van een goede leider.

3. Je hond fysiek straffen 
Met fysiek straffen bedoelen we slaan, schoppen, bij het oor pakken enz.
Uit onderzoek is aangetoond dat deze vorm van menselijk gedrag geen positief effect heeft op een hond. Het enige wat je hiermee bereikt is dat je hond angstig voor je wordt. Dit is natuurlijk niet goed voor de band van baas en hond.
Het effect van straffen is vaak tijdelijk, je hond leert er niks van omdat hij dit niet begrijpt. Vaak ontwikkeld de hond hierdoor ander probleemgedrag zoals uitingen van stress. Denk hierbij aan verstarring, vermijden, vluchten, agressie en een verminderd leervermogen.

4. Stem verheffen/schreeuwen
Een hond hoort maar liefst 17 keer beter dan wij, je stem verheffen is dus zinloos. Hoe vervelend het ook is, je hond heeft je zeker gehoord. Door je stem te verheffen of schreeuwen jut je de hond alleen maar op. Sommige honden worden zenuwachtig, gestrest en angstig van geschreeuw. Eerder is aangetoond dat stress en angst alleen maar het leervermogen verminderen of zelfs volledig blokkeren. Dus wat bereiken we met het verheffen van ons stem? Niets!

5. Niet consequent zijn
Wanneer je hond de ene keer wel op de bank mag en de andere keer niet en hiervoor gestraft wordt, is dit erg verwarrend. Of je hond mag niet schooien maar krijgt zo nu en dan wel wat lekkers van tafel. Dit zijn kleine voorbeelden maar wel herkenbaar voor iedereen. Doordat alles onduidelijk is heb je grote kans dat je hond probleemgedrag gaat ontwikkelen.
Zorg daarom voor duidelijke regels die voor iedereen binnen het gezin duidelijk zijn. Wanneer iedereen hetzelfde doet en toepast, wordt het voor je hond gemakkelijker om ze toe te passen.

6. Een commando meerdere keren herhalen.
Veel mensen hebben de neiging om telkens commando’s te herhalen als de hond niet direct luistert. 
De hond luistert in dit geval niet zo zeer slecht omdat hij ‘koppig’ is maar omdat hij het commando nog niet goed beheerst of er een gewoonte van heeft gemaakt om pas te zitten als de baas “zit, zit, zit” heeft gezegd. Herkenbaar?
Wat wel te doen, blijf trainen met je hond en beloon hem telkens als hij direct het commando opvolgt. Doet hij dit niet? Negeer hem dan of loop weg. Telkens belonen voor elk opgevolgd commando is op den duur niet meer nodig maar in het begin wel.

7. Verkeerde timing van belonen en straffen.
Voor zowel de beloning als de straf is de timing erg belangrijk. Honden leven in het moment, dus het ene moment zijn ze met iets bezig en het volgende moment weer met iets anders. Een beloning of straf die 5 seconden te laat wordt gegeven zal de hond niet meer koppelen aan het gewenste of ongewenste gedrag. Als de hond tegen je opspringt en jij zegt “NEE” terwijl hij al met zijn poten op de grond staat zal de hond niet begrepen hebben waarvoor hij gestraft werd. Hetzelfde geldt voor belonen. Wat ook een fout is wat veel mensen maken is het ‘gratis weggeven’ van beloningen. Als jij regelmatig de hond iets lekkers geeft zonder dat hij er iets voor heeft gedaan zal de waarde van de beloningen verloren gaan.

8. Hond vermenselijken
Honden worden steeds meer een echt onderdeel van het gezin, hier is opzich helemaal niets mis mee. 
Let er wel op dat je de hond niet gaat zien als een mens, een hond is en blijft een hond en zo moet je ook met hem communiceren. Verdiep je in de lichaamstaal en leer de taal van een hond.

9. Angst bevestigen
Uiteraard moet je je hond niet dwingend confronteren met situaties die hem angstig maken. Sommige pups en honden hebben een terughoudend en onzeker karakter, bij zulke honden moet je de angst niet (onbedoeld) bevestigen door te aaien, troosten en door ze op te pakken. 
Veel pups en kleine honden worden door hun baasjes opgepakt wanneer er een grote hond aankomt of als ze een keer een correctie krijgen van een hond. Hierdoor leert jouw hond alleen maar dat er inderdaad reden is om bang te zijn voor al die grotere honden. Zo komen de “kleine keffertjes” tot stand.

10. Je pup niet goed socialiseren.
Laat je pup snel kennismaken met veel verschillende mensen, honden en omgevingen. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen. Een slecht gesocialiseerde hond is vaak bang en het risico bestaat dat deze angst omslaat in agressie. Steek hier dus veel tijd en energie in, je hond heeft er baat bij.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *