Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Trainen en belonen met snoepjes (en de fouten hiervan)

Hondenkoekjes en snoepjes, heerlijk vinden onze trouwe viervoeters dat! Veel baasjes hebben wel een bak met lekkers. De hond krijgt een koekje na het wandelen, of omdat hij zo braaf in de mand ligt, of om hem (proberen) af te leiden wanneer je tijdens het wandelen een andere hond passeert, of gewoon omdat hij zo lief is. Herkenbaar? Dan moet je zeker verder lezen.

Trainen Om een pup of hond iets nieuws aan te leren, denk hierbij aan een commando op de hondenschool of een trucje worden vaak koekjes gebruikt. Bij een goede hondenschool wordt er eerst getraind met koekjes om het commando of trucje aan te leren en wanneer de hond het begrijpt wordt er afgebouwd. Uiteindelijk is de beloning dan het woordje braaf of eventueel een aai. Hier is helemaal niks mee. Je maakt het trainen leuk voor de hond en zorgt ervoor dat jij uiteindelijk de beloning bent. De hond krijgt namelijk te horen van zijn baasje dat hij het goed gedaan heeft en dat is genoeg om het commando uit te voeren. Je wilt natuurlijk niet dat je hond je commando niet opvolgt omdat je niks lekkers bij je hebt.

Belonen Je kunt je hond op verschillende manieren belonen dit hoeft echt niet altijd met iets lekkers te zijn. Ten eerste zijn koekjes en snoepjes niet de meest gezonde keuze voor je hond, ze bevatten vaak veel suikers, graan en middelen die de geur versterken/lekkerder maken. Dus kijk eens bewust naar de de samenstelling van de koekjes/snoepjes die je geeft. Er zijn genoeg natuurlijke alternatieven zoals pensstukjes of andere gedroogde vlees. Naast belonen met iets lekkers zijn er heel veel andere manieren om te belonen, denk aan een aai, ‘braaf’ of ‘goedzo’ , spelen met je hond kan ook een beloning zijn, of dat de hond tijdens het wandelen aan de riem zo braaf is dat hij even los mag lopen. Goed gedrag wordt dus beloond zonder iets lekkers, hier gaat mijn voorkeur naar uit. Het zorgt ervoor dat je hond iets voor jou doet en niet voor het koekje of snoepje. Beloon alleen als je hond er voor ‘gewerkt’heeft, dus er iets voor heeft gedaan. Dit zorgt voor respect, het moet iets bijzonders zijn.

Foutje? Wanneer je timing niet goed is kan het belonen van je hond een foute uitwerking hebben op zijn gedrag. Voorbeeld; Je wilt dat je hond gaat zitten en zegt het commando ‘zit’, je hond luistert niet en kijkt om zich heen, jij zegt vervolgens nog 4x het commando ‘zit’ en je hond gaat uiteindelijk zitten, jij geeft een koekje aan je hond omdat hij uiteindelijk ging zitten. Wat leert je hond hiervan? Heel simpel, dat hij niet in 1x het commando hoeft uit te voeren, je egt het immers nog 4x en je hond krijgt het lekkers toch wel. Nog een herkenbaar voorbeeld; je krijgt visite en je hond is ontzettend druk. Jij wordt gestresst omdat je hond niet rustig is en geeft hem snel wat lekkers om hem af te leiden. Wat leert je hond hiervan? Je hond leert in dit geval dat als hij druk is naar de visite, hij hiervoor beloond wordt met wat lekkers en zal dit dus elke keer doen. Op deze manier ontwikkelt je hond probleemgedrag. Nog een laatste voorbeeld; je loopt op straat en je hond valt uit naar een andere hond, hij gaat flink tekeer en je kunt hem bijna niet houden. Gelukkig heb je koekjes bij je en geeft deze snel aan je hond zodat hij weer rustig wordt en afgeleid is. Wat leert je hond hiervan? Uitvallen wordt beloond met koekjes, dus wat gaan we de volgende keer weer doen? Juist, uitvallen! Deze situaties kom ik heel vaak tegen in de praktijk. Probeer dus altijd te denken voordat je beloont of dit het gedrag is wat je wilt zien of dat het wel nodig is om je hond te belonen. En of het koekje of snoepje altijd wel de juiste beloning is terwijl er zoveel andere opties zijn?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *