Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Trainen is elkaar begrijpen

Deze week fietste ik op een avond met Mimi. In de verte liep een vrouw in een soort van militaire houding met haar jonge Herder. Ze was met de hond aan het trainen. Zoals we de Herder allemaal kennen zijn deze erg leergierig en vinden het ontzettend leuk om voor de baas te werken. Hij moest volgen, kijken, zigzaggen over de weg enz. De hond keek steeds naar zijn baasje. Een prachtig gezicht vind ik dat. Toen wij op de fiets bijna passeerden moest de hond in de berm op af en blijf. Heel vaak wanneer een hond gaat uitvallen, gaan mensen stil staan zodat de ander kan passeren (spanning opbouwen) dat verwachte ik nu ook. Tot mijn verbazing bleef de hond liggen en toen ik voorbij was wilde de hond gaan kijken en zou rechtop gaan staan (jonge hond, nieuwsgierig, kent het commando blijf misschien nog niet goed) Ik keek achterom om te kijken hoe zij dit zou oplossen. Tot mijn schrik begon ze op de hond te schelden en sloeg de hond met de riem en zei; ik zei toch blijf!! LUISTEREN!!! (Wat hierna gebeurde houden we even terzijde)

Het punt wat ik (ook) graag aan jullie wil uitleggen is dat trainen niet vanzelf gaat. Trainen is leren! Als een kindje op school komt en de juf legt uit hoe je een pen vastpakt en hiermee kunt schrijven, betekent niet ineens dat het kindje het complete alfabet kent en een verhaal kan schrijven. Nee je begint bij de basis, letter voor letter en daarna ook woordjes en zinnen. En tuurlijk worden er fouten gemaakt, dat is niet erg want van je fouten kun je leren. Denk je dat de juf haar leerling een draai om de oren geeft omdat er een woordje verkeerd geschreven is? Natuurljk niet!

Zo werkt het dus ook met honden. Je leert hem eerst een goede basis. Vanuit een goede basis kun je steeds verder uitbouwen (zolang de basis maar goed is) Wanneer je hond niet luistert of een commando niet opvolgt, kijk dan eerst eens naar je zelf. Is je timing goed? Ben je duidelijk genoeg? Wat is je houding ten opzichte van je hond? Wat is je gemoedstoestand ? Al deze punten tellen mee of je hond luistert of niet. Trainen is elkaar begrijpen! Dat klinkt toch veel beter dan LUISTEREN? Wil jij ook aan de slag met het gedrag van je hond? Vul het contactformulier in https://www.lutskedebruin.nl/contact/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *