Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Waarom gromt een hond?

Waarom gromt een hond? Nou omdat hij iets niet leuk vindt om wat voor reden dan ook. Dit is voor een gedeelte waar, honden gebruiken grommen namelijk om te waarschuwen. Zij kunnen niet als mensen met hun stem waarschuwen dus gebruiken zij grommen. Door te grommen waarschuwen ze om te stoppen om te voorkomen dat hij ‘zwaardere agressie’ moet inzetten.
Grommen bestraffen?
Vaak zie je baasjes hun hond bestraffen als ze naar iemand grommen. Op dat moment lijkt dit een positief effect te hebben want het grommen stopt immers? Het klopt dat het grommen inderdaad stopt, maar wat heeft je hond nu eigenlijk geleerd? En wat voor gevoel geef jij je hond als je hem op dat moment bestraft? Hij wil jou immers wat duidelijk maken. Verstandig is om hier te kijken naar de oorzaak van het grommen, zodat je hierop kunt inspelen.

Wanneer jij je hond straft terwijl hij gromt kan je hond:
– Je hond kan met agressie reageren op het moment dat je straft
– Je straft je hond eigenlijk voor het geven van een waarschuwend signaal zodat jij als baasje kan ingrijpen.
Wanneer je hem dus straft beschadig je eigenlijk jullie band.
– Je onderdrukt het gedrag van je hond, terwijl je niks aan de oorzaak doet.
– Je hond begrijpt niet waarom je ineens boos doet en gaat een link leggen met de situatie. Bijvoorbeeld;
elke keer als dat buurjongetje langskomt doet mijn baas boos tegen mij.

Zoals je hierboven leest is het dus niet verstandig om te straffen wanneer je hond gromt, maar wat doe je dan wel? De ene hond zal eerder bijten na het grommen dan de andere hond. Dit weet je dus nooit van te voren dus neem grommen altijd serieus. Mocht er een situatie voordoen waarin je hond tegen jou gromt, hou dan afstand en wacht net zo lang tot de hond weer rustig is. Wanneer de hond naar iemand anders gromt, haal je de hond uit de situatie en wacht je tot hij weer rustig is. Je leert je hond nu wel dat als hij gromt het ‘probleem’ wel weggaat en wordt dus eigenlijk beloond voor zijn gedrag. Omdat veiligheid altijd voorop staat reageer je dus op deze manier.

En dan?
Het is natuurlijk wel belangrijk dat je vanaf nu gaat oefenen en trainen met je hond. Probeer de situatie zo goed mogelijk te spiegelen zodat je weet waarom je hond in die situatie ging grommen dan kun je daarmee aan de slag. Voor het grommen geeft een hond al meerdere signalen weg, dus verdiep je in de lichaamstaal van je hond zodat je eerder kunt ingrijpen. Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met mij en vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *