Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Waarom kauwen zo belangrijk is

Botjes, kauwstaven, dentasticks, hertengeweien, kauwspeelgoed, flostouwen en noem maar op. Er is voor baasjes veel te kiezen, maar wat is nu goed voor je hond? En waarom is kauwen zo belangrijk? Lees hieronder alles over kauwen!

Kauwen is voor een hond erg belangrijk, dit zorgt namelijk niet alleen voor een gezond en sterk gebit ook is het stressverlagend in bepaalde situaties.

Kauwen en een sterk gebit hoe zit dat?

Honden maken hun tanden schoon door te kluiven of te knagen op een botje of iets dergelijks.  Dit  is dus een soort van tandenpoetsen. Wanneer je niet aan de kauwbehoefte van je hond voldoet kan hij (ernstige) gebitsproblemen ontwikkelen. Tandplak of tandsteen kunnen voor ontstekingen zorgen waar je hond behoorlijk ziek van kan worden.

Een gezond gebit herken je aan;

  • De tanden zijn wit
  • Er is geen tandsteen aanwezig
  • Tandvlees is mooi roze van kleur
  • Je hond stinkt niet uit zijn bek

Twijfel je aan het gebit van je hond? Ga dan voor een controle naar de dierenarts.

Naast het feit dat kauwen of kluiven gezond voor het gebit van je hond is werkt dit ook stressverlagend. Hoe zit dat dan? Wanneer een hond kauwt  of kluift maakt hij een stofje in zijn hersenen aan, dit stofje werkt stressverlagend. Een herkenbaar voorbeeld is bijvoorbeeld wanneer je hond erg druk en enthousiast is als er visite binnenkomt. Hij zoekt dan bijvoorbeeld een speeltje of flostouw en loopt hiermee door het hele huis en kauwt er enthousiast op. Het kauwen op het speeltje is stressverlagend en je hond wordt er snel rustiger van.

Wat is goed kauwmateriaal?

Er is erg veel keuze in kauwmateriaal, denk hierbij aan kauwrollen,  vleesbotten, gerookte botten, mergpijpen, dentasticks maar ook hertengeweien en diverse kauwspeeltjes. Niet alles is even goed en gezond voor je hond. Geef je hond bijvoorbeeld nooit dragende botten, deze zijn namelijk keihard en kunnen splinteren waardoor je hond verstopt kan raken.  Dan heb je nog de commerciële dentasticks welke bomvol granen en suikers zitten, ook niet erg gezond voor het gebit van je hond. Belangrijk is dus om goed te kijken naar de ingrediënten van het product. Hoe dichter het bij de natuur staat des te beter het voor de gezondheid van je hond is. Ook is er een ruime keuze in kauwspeeltjes. Kies voor duurzame speeltjes van goed sterk materiaal zodat de  hond er geen stukken af kan bijten en door kan slikken. Probeer je hond altijd in de gaten te houden als je hem iets te kauwen geeft. Sommige honden kunnen behoorlijk gulzig zijn en zullen proberen het in recordtempo op te eten. Het gevaar bestaat dat gemakkelijk kunnen stikken ineen te groot stuk met alle gevolgen van dien.  Geef dus alleen iets te kauwen onder toezicht!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *