Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Wanneer spreek je van probleemgedrag?

Wat is voor jou probleemgedrag?
Bij probleemgedrag kun je bijvoorbeeld denken aan:
– Overmatig blaffen
– Niet luisteren
– Trekken aan de lijn
– Opspringen visite
– Schooien
– Bijten
– Agressie naar mensen of andere honden/dieren
– Uitvallen aan de lijn
– Angst en of stress
– Sloopgedrag
– Niet alleen thuis kunnen zijn (verlatingsangst)
– Niet zindelijk kunnen worden/in huis plassen
– Enz.

Gedragsproblemen ontstaan vaak niet ‘zomaar’. Ze sluipen er vaak heel geleidelijk in en wanneer het te erg wordt begint de irritatie. Waardoor ontstaan deze dan?

Het niet accepteren van de hondse eigenschappen
Gedragsproblemen kunnen ontstaan doordat bepaalde eigenschappen of raskenmerken niet geaccepteerd wordt door het baasje. Een voorbeeld is; je kiest een hond die iets wantrouwend is tegenover mensen en je wilt dat deze hond elke avond bij jou op de bank komt knuffelen, of je kiest een terrein/waakhond en je woont in een flat.

Niet tegemoetkomen aan de behoeftes van je hond
Sommige rassen hebben heel veel beweging en/of psychische uitdaging nodig. Het is daarom erg belangrijk om je te verdiepen in het ras. Je moet dus niet alleen naar het uiterlijk kijken maar ook naar het gedrag en de geschiedenis van de hond. Ook is het verstandig wanneer je een pup koopt, je goed te laten informeren door de fokker. Welke bloedlijnen zitten in het ras? (werklijn of bijvoorbeeld showlijn) Wat zijn de karaktereigenschappen van de teef en de dekreu? Door je goed te verdiepen weet je dat je de hond kunt geven wat hij nodig heeft. Denk hierbij aan een Border Collie die niet genoeg heeft aan 3 blokjes om per dag. De Collie zal zich gaan vervelen en dit uit zich in probleemgedrag.

Angst of stress
Een hond kan een trauma of angst opgelopen hebben. Dit kan een hond zijn die bijvoorbeeld gepakt is door een andere hond en daardoor uitvalt naar elke hond op straat. Ook kun je hier denken aan een hond uit het buitenland of asiel die een trauma heeft opgelopen en daardoor erg bang geworden is. Met de juiste begeleiding kun jij het vertrouwen van je hond weer terugwinnen

Medische oorzaak
Wanneer een hond pijn heeft kan hij ook probleemgedrag gaan vertonen. Als je dus twijfelt aan de gezondheid van je hond is het dus zeker aan te raden om een bezoekje bij de dierenarts te brengen. Vooral wanneer je met bovenstaande situaties niet te maken hebt gehad is een algehele check zeker aan te raden.

Mijn hond heeft probleemgedrag en ik wil hulp!
Kun jij je vinden in het bovenstaande? Dan wordt het tijd voor hulp! Hulp vragen is niet falen, het is juist erkennen dat je met het gedragsprobleem aan de slag wilt. Wil jij vrijblijvend informatie en/of aan de slag met je hond? Vul het contactformulier in of bel 0630339717, want een hond heb je niet als een beperking van je leven maar als toevoeging hiervan!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *