Whatsapp
Bel mij: 06 81 35 56 38

Wat ziet een hond in het donker?

Sommige honden reageren heel anders wanneer je met ze in het donker loopt. De ene hond is scherper terwijl de andere misschien wel angstiger is. Zou dit komen omdat een hond meer of juist minder in het donker ziet, of ligt het aan onze eigen gemoedstoestand? En kan een hond kleuren zien?Antwoorden op deze vragen krijg je hieronder.

Kleurenblind

Om kleuren te kunnen waarnemen zitten in het netvlies een soort kegeltjes, bij mensen zijn dat 3 soorten kegeltjes. Deze kegeltjes zijn gevoelig voor de kleuren rood, groen en blauw. Met deze kegeltjes kun je alle kleuren zien. Honden hebben maar 2 kegeltjes en veel minder dan wij mensen. Zij zien hierdoor minder kleuren en minder intens.

Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar kleurenblindheid bij honden. Door middel van verschillende testen zijn wetenschappers er achter gekomen dat honden met name de kleuren geel en blauw goed kunnen onderscheiden. Het verschil tussen rood en groen bijvoorbeeld weer niet. En dat terwijl het meeste hondenspeelgoed rood is!

Zien honden nu beter of slechter in het donker?

Als we terug gaan naar de wilde voorouders van onze honden dan weten we dat zij juist actief waren in de schemering. Het was natuurlijk van belang dat ze goed konden zien omdat ze in het donker moesten jagen. De honden van tegenwoordig hebben deze eigenschap nog steeds. Dus ja, een hond kan goed zien in het donker.

3 Redenen waarom honden beter in het donker zien dan wij

  • In het netvlies van het oog bevinden zich niet alleen kegeltjes (kleuren) maar ook staafjes. De staafjes zijn erg lichtgevoelig en zorgen ervoor dat je hond bij minder licht toch goed kan zien.
  • Honden hebben een groter hoornvlies dan mensen waardoor ze meer licht kunnen opvangen, dus meer kunnen zien
  • Tapetum Lucidum. Een moeilijk woord maar je herkent het vast wanneer je een foto met flits in het donker van je hond maakt, of in het donker fiets en je lichten op een kat gericht zijn. Het lijkt dan net alsof je lampjes in de ogen zien. Dit werkt als een soort spiegeltje en  op deze manier wordt binnenkomend licht extra benut.

Hoe zit dat nu met scherper of banger in het donker zijn?

Een hond ziet meer in het donker als wij mensen dat weten we nu. Dat je hond scherper in het donker is kan zijn omdst hij meer ziet, of omdat hij je wil beschermen of is scherper omdat jij ook alerter bent. Het is nu eenmaal zo dat jij als mens anders overdag reageert dan in de nacht. Je hond voelt zit feilloos aan reageert hierop. Dit wordt dus een wisselwerking.

Sommige honden kunnen echt bang zijn in het donker, dit kan komen door een stukje karakter vanuit het nest, geen goede socialisatie, verkeerde begeleiding of bijvoorbeeld een rugzakje. Wanneer je hond echt bang is zul je hulp moeten inschakelen (vul het contact formulier in) zodat wandelen in het donker ontspannen wordt voor hond en baas.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *